Eduard Ereza Martínez
Localitzador de programari

Qui sóc?

Em dic Eduard Ereza Martínez i m'especialitzo en traducció i localització de programari al català. Vaig néixer el 1986 a l'Espluga Calba (Lleida), i actualment visc a Barcelona. Vaig cursar la carrera d'enginyeria informàtica, però la traducció i la localització han estat sempre presents a la meva vida.

El fet d'haver-me dedicat a la programació m'ha permès tenir un punt de vista addicional pel que fa a la localització i entendre les demandes i inquietuds dels dos bàndols durant el procés de localització de programari.


Rerefons

Quan tenia 13 anys, vaig començar a traduir de manera no oficial l'MSN Messenger i uns quants videojocs de diverses consoles. Era una manera divertida d'aprendre com funcionaven internament i alhora poder gaudir de les aplicacions i videojocs tal com m'hauria agradat que fossin: en la meva llengua materna.

Anys més tard, el fet d'haver-me orientat professionalment a la programació va fer que entengués les dificultats amb què m'havia trobat en traduir aquell programari. Ara era jo qui desenvolupava aplicacions que calia localitzar.

He tingut la sort de treballar en projectes en què la internacionalització tenia molta importància. Per exemple, treballant per a SEAT, vaig haver de desenvolupar eines per a l'extracció de les mides dels textos en pantalla, de cara a facilitar-ne la localització. Treballant per al Mobile World Congress vaig aprendre la importància de tenir un bon control dels canvis en les cadenes de text.

Gràcies a tots aquests projectes he pogut conèixer els dos bàndols de la localització i aportar coses positives a tots dos, i és per això que em vaig decidir a especialitzar-me en localització de programari.


Educació

Tinc el títol d'Enginyer Tècnic en Informàtica de Gestió (especialitat d'Internet, aplicacions i seguretat) de la Universitat de Lleida.

Anteriorment, vaig cursar primària al CEIP Porcel de Cervera de l'Espluga Calba, i ESO i batxillerat tecnològic a l'IES Josep Vallverdú de les Borges Blanques.


Llengües

Català (nivell nadiu), castellà (nivell nadiu), anglès (nivell professional), japonès (nivell bàsic, Noken N5) i occità (nivell bàsic, A2).


Experiència laboral

(Per a una llista completa dels projectes, consulteu els dossiers de projectes de localització o de desenvolupament.)

Desembre del 2016 - Actualitat:
Localitzador de programari i videojocs.
Localització de diverses aplicacions de programari (Aegisub, itch.io, Weblate...) i videojocs (To the Moon, Finding Paradise).

Març del 2012 - Actualitat:
Desenvolupador Android autònom.
Desenvolupament d'aplicacions pròpies i aplicacions per a tercers (CaixaBank, Mobile World Congress, OpenTrends, Seat...)

Setembre del 2008 - Març del 2012:
Cap de projecte Java a blueIT.
Gestió i desenvolupament de diversos projectes Java d'alta importància: SICOB (visualitzador de cobertura TDT) i IRIS (sistema de gestió d'incidències) per a Abertis Telecom. Gestió i coordinació de l'aplicació interna de RH per a l'empresa (Java i Adobe Flex).

Juliol del 2007 - Setembre del 2008:
Desenvolupador PHP i Java a blueIT.
Desenvolupament del sistema Web Control per a Abertis Telecom.


Publicacions

Treball final de carrera: "Tractament de dades i geolocalització: Proper bus Barcelona"