Eduard Ereza Martínez
Localitzador de programari

Adéu-siau, WordPress!

29 d'octubre del 2018

Feia molt de temps que volia canviar el programari del lloc web, però mai en trobava el moment. Aquesta setmana m’hi he posat, i per fi m’he desempallegat del WordPress.

Quan vaig crear aquest lloc web l’any 2008 (tot i que llavors era un blog personal i prou), WordPress ja es perfilava com el programari de blogs per excel·lència. Jo veia de fer servir Serendipity, i WordPress semblava força més avançat, de manera que el vaig triar.

Durant els primers anys, no vaig tenir gaires problemes. Però els darrers anys s’havia convertit en una font de problemes constants: les actualitzacions de seguretat eren constants, els temes també s’actualitzaven constantment, i com que el blog tenia definit un “child theme” del tema, quan canviava alguna cosa del tema principal, l’aspecte del web es trencava.

Per tant, com que en actualitzar sempre calia fer manteniment per reparar petits desperfectes visuals, procurava de fer-ho poc sovint. I això va implicar que algú va fer servir un dels forats de seguretat del WordPress per entrar al servidor i col·locar-hi uns scripts maliciosos. Per sort, el meu proveïdor de serveis es va adonar que el meu servidor estava fent atacs de denegació de servei i ho vaig poder solucionar sense que hi hagués cap terrabastall. A partir d’aleshores, he actualitzat sempre que ha aparegut una nova actualització, amb la corresponent pèrdua de temps.

Però això s’ha acabat. He decidit que per evitar tots aquests problemes, ara el lloc serà format únicament per pàgines estàtiques. D’aquesta manera, ningú no podrà aprofitar cap forat de seguretat del sistema de blogs.

Per a aquesta finalitat, he fet servir un dels generadors de llocs web estàtics més famosos, el Jekyll. La veritat és que n’estic molt content, i m’aporta una llibertat que WordPress no m’aportava, ja que, si m’interessa, puc modificar qualsevol racó de codi de les plantilles.

Així doncs, ara aquest lloc és purament estàtic… I de passada, amb un redisseny una mica més modern!