Eduard Ereza Martínez
Localitzador de programari

Actualització d'un servidor Virtual Up de CDmon d'Ubuntu Natty a Precise

11 d'abril del 2013

Com ja vaig comentar a l’última publicació al blog, vaig canviar a CDmon fa uns quants mesos, i segueixo estant content del canvi.

Tot i això, tenia una preocupació: la versió d’Ubuntu instal·lada al meu servidor s’estava tornant obsoleta, ja que era Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal). En veure que ja no tenia suport, i no rebia solucions a noves vulnerabilitats, vaig preguntar a l’equip tècnic de CDmon si tenien previst actualitzar els sistemes operatius instal·lables (que inclouen altres sistemes antiquats, com Fedora 15 o CentOS 5.7). Em van respondre dient que podia fer jo mateix l’actualització, sempre i quan anés amb compte de no tocar el kernel.

Suposo que els serveis Virtual Up de CDmon fan ús de la paravirtualització Xen, perquè el kernel requerit és de l’època d’Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx)! Tot i que els paquets de Linux instal·lats són els de la versió Natty, el kernel que s’executa és el 2.6.32-5, com podeu veure:

root@tethealla:~# uname -a
Linux tethealla 2.6.32-5-xen-amd64 #1 SMP Tue Mar 8 00:01:30 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

O sigui… si el kernel que s’utilitza no és el que està instal·lat… per què preocupar-se? Hora de fer còpia de seguretat, i actualitzar a l’última versió! Vaig instal·lar el paquet del gestor d’actualitzacions:

apt-get install update-manager-core

I llavors vaig executar l’actualitzador:

do-release-upgrade

Ara ja estava actualitzat a Oneiric. Per suposat, em va preguntar què volia fer amb els fitxers de configuració que havia canviat, com és normal.

Després de reiniciar, cosa que no va comportar cap problema, vaig haver d’executar-lo de nou per actualitzar a Precise. O sigui que, repetició de la jugada:

do-release-upgrade

Després de reiniciar, l’ús de la CPU va pujar al 100% per culpa de rsyslog. Pel que sembla, hi ha un bug conegut al rsyslogd que provoca que es mengi tota la CPU en alguns kernels (potser això és culpa de tenir un kernel antic…!) O sigui, que vaig haver de desactivar el registre del kernel perquè tornés a la normalitat, tal com s’explica a les respostes del bug:

sed -i -e 's/^$ModLoad imklog/#$ModLoad imklog/g' /etc/rsyslog.conf

Després d’un altre reinici, tots els problemes estaven solucionats i el servidor funcionant perfectament! Tot i això, segueixo trobant això irònic:

root@tethealla:~# lsb_release -idrc
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 12.04.2 LTS
Release: 12.04
Codename: precise
root@tethealla:~# uname -a
Linux tethealla 2.6.32-5-xen-amd64 #1 SMP Tue Mar 8 00:01:30 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Però bé, ja està! Sistema correctament actualitzat a una LTS sense cap problema greu. Ara ja no em caldrà preocupar-me fins al 2017!