Eduard Ereza Martínez
Software localizer

Proper bus Barcelona: Sense rastre de les dades [Catalan only]

22 December 2013

Avui fa exactament dos mesos que em vaig reunir amb CETRAMSA pel cas Proper bus Barcelona, ja que m’havien enviat un burofax amenaçant perquè retirés l’aplicació. La notícia va córrer per Twitter i va aparèixer en algun diari, i van decidir intervenir-hi, així que em van convocar a una reunió urgent per parlar-ne. En aquella reunió, se’m va dir que se’m donaria ràpidament accés a les dades de manera oficial, ja que l’Ajuntament està compromès amb les dades obertes i li sembla interessant obrir-les. Pel que es va parlar, semblava que tot seria molt ràpid, aquell mateix dia em van demanar que tornés a publicar l’aplicació i em van dir que en els següents dies em donarien accés a les dades perquè no em calgués extreure-les simulant peticions d’un navegador a la seva web.

Des d’aleshores, la meva comunicació amb CETRAMSA ha estat bàsicament correus recordatoris, i sempre m’han dit que cal esperar que l’Àrea Metropolitana ho tingui enllestit. Tinc feedback de l’Ajuntament de Barcelona (del qual, repeteixo un cop més, mai he tingut cap queixa en aquest afer, ja que s’ha mostrat sempre comprensiu) indicant-me que estan preparant les dades, però fins avui, ningú ha estat capaç de donar-me cap data.

Doncs bé, aquesta setmana CETRAMSA ha publicat una nova versió de l’aplicació AMBtempsbus, molt millorada respecte de l’anterior, ja que ara també inclou mapa, cerca de parades i recorreguts, com ja fa la meva des de fa mesos. I sorpresa, he investigat una mica i extreuen les dades d’Internet, d’una URL pública, i sense contrasenya! Les mateixes dades que a mi no se m’han cedit perquè les estan preparant.

Vull pensar que no hi ha mala fe per part de CETRAMSA i que tot es tracta d’un conflicte burocràtic, però d’altra banda, si les dades ja estan publicades a internet, per què no se’m dóna directament l’adreça i ja està? L’Ajuntament està interessat en obrir les dades, però les empreses concessionàries potser no tant…