Eduard Ereza Martínez
Software localizer

Requeriment legal de CETRAMSA [Catalan only]

18 October 2013

Última actualització: Proper bus Barcelona: Sense rastre de les dades

Finalment s’ha solucionat el problema: Proper bus Barcelona torna a estar disponible

Llegiu també l’actualització anterior aquí: Actualització del cas Proper bus Barcelona

Avui he rebut un burofax amb un requeriment legal enviat per un gabinet d’advocats, informant-me que segons CETRAMSA (Centre Metropolità d’Informació i Promoció del Transport, SA), autors de l’aplicació AMBTempsbus, estic fent un ús deslleial i un aprofitament indegut de la seva aplicació, i que la meva aplicació Proper bus Barcelona vulnera els seus drets de propietat intel·lectual. M’han exigit la immediata eliminació de l’aplicació, així com la destrucció de totes les dades propietat de CETRAMSA associades a la mateixa.

Lògicament, l’aplicació ja ha estat eliminada tant de Google Play com de BlackBerry World, i he destruït la base de dades utilitzada al servidor. Ningú pot descarregar l’aplicació, i qui ja la tenia descarregada, rep un missatge d’error.

Proper bus Barcelona va néixer una tarda d’avorriment, donat que quan havia d’agafar el bus, l’aplicació de TMB se’m feia pesada. Calia obrir-la (que ja comportava uns segons), anar a l’opció iBus, introduir el codi de la parada, i esperar que carreguessin les dades (i molts cops, no carregaven!). Em vaig adonar que acabava d’aparèixer una nova aplicació (AMB Temps bus) que permetia que, només introduint-hi el codi de parada, ja tinguessis totes les dades que necessitaves, i a més, mostrava també les línies que no eren de TMB. Però era una simple web que feia això, no hi havia possibilitat de veure les properes arribades sense saber el codi de parada, ni cap mapa, ni tan sols l’opció de desar una llista de parades preferides (mesos després sí que la van afegir, però mai ha acabat d’anar del tot bé). Com que això em semblava important, vaig creure que seria una bona idea fer una aplicació més intuïtiva i amb més funcionalitats, basant-me en les dades que ja proporcionava AMB Temps bus.

Inicialment, l’aplicació era una simple llista de parades preferides i una crida al web de l’AMB Temps bus per treure’n els temps d’arribada. És més, ni tan sols tenia intenció de publicar-la a Google Play, ja que creia que amb l’aplicació de TMB o la d’AMB Temps bus, la majoria de gent ja en tindria prou, que potser era jo que era molt “tiquismiquis” i m’havia de fer la meva pròpia aplicació per estalviar-me uns segons. Però més endavant vaig pensar que s’hi podien afegir altres funcionalitats i per què no, provar de publicar-la al Google Play a veure si, ja que tenia la feina feta, a algú altre li servia.

No m’esperava ni molt menys la resposta que va tenir l’aplicació: va passar a ser la 10a aplicació de transport més descarregada a tot Espanya (lloc que ocupava avui mateix, abans de ser retirada), molt per sobre de l’AMB Temps bus i frec a frec amb l’aplicació de TMB (TMB Virtual). Amb 50.000 descàrregues i 33.000 usuaris actius, ha estat tot un èxit. Amb el temps, i partint moltes vegades dels suggeriments dels usuaris, s’hi han anat incorporant noves funcionalitats: cerca, mapa, escaneig per QR, recorregut gràfic dels autobusos, etc. Tot això ha fet que sigui una aplicació molt superior a la resta de les publicades a Google Play (tot i que per suposat, sempre hi ha coses a millorar!).

Entenc que a l’AMB (i a CETRAMSA) això no li agradi, ja que una aplicació desenvolupada per un “mindundi” en el seu temps lliure li està trepitjant usuaris a la seva aplicació oficial, que segurament deu haver costat molts diners. És cert que estic fent ús de les seves dades (tot i que d’altra banda s’haurien de considerar públiques, ja que per alguna cosa hem pagat amb els nostres diners la feina d’aquesta empresa pública), però en cap moment estic provocant cap dany a l’empresa, ja que només dono un valor afegit que la seva aplicació no dóna, i no tergiverso les dades ni me n’apropio indegudament (sempre he indicat que les dades no són de la meva propietat).

En un context com el de Barcelona, capital mundial del mòbil i gran promotora de les dades obertes, sembla mentida que aquestes coses puguin passar, i que s’obligui algú a retirar la seva aplicació, simplement pel fet d’oferir un servei addicional que la pròpia administració ja hauria d’oferir. Si les coses es fessin bé des del principi, jo mai hauria creat l’aplicació, i no seríem on som ara.

Tampoc crec que fos necessari arribar a aquests extrems d’enviar un requeriment legal. Si m’haguessin contactat, hauríem pogut arribar a un acord, o com a mínim hauríem pogut parlar dels problemes que els ocasionava i com podíem solucionar-los, i mai hauríem arribat fins aquest punt. Però pel que sembla, han optat per l’altra via.

En fi, no m’allargo més, suposo que fins aquí ha arribat l’aplicació. Des d’aquí, vull donar les gràcies a tots els usuaris que l’han descarregat, que l’utilitzaven (molts diàriament) i que han enviat suggeriments de millora (són molts i a alguns no havia pogut ni respondre encara!). Esperem que algun dia ens retrobem. Mentrestant, podeu fer servir l’AMB Temps bus.